Google+ FOTOGRAFIA DE NATURA · WILDLIFE PHOTOGRAPHY: Pit-roig · European robin · Petirrojo europeo

Pit-roig · European robin · Petirrojo europeo

Erithacus rubecula

El pit-roig, barba-roig, rupit o reientinc (Erithacus rubecula · European robin · Petirrojo europeo) és un ocell menut i relativament abundant al Països Catalans. Té el plomatge gris, amb el front, la gola i el pit d'un color roig carbassa.  Mesura 14 cm, pesa entre 16 i 22 grams i pot arribar a viure 13 anys. És del pocs ocells que és relativament sociable amb les persones (hemerofília) per aprofitar-se de les nostres activitats per trobar menjar. És dels ocells que més triga a descansar quan es fa fosc. Sembla que hi veu amb molt poca llum. Té un bec petit, precís, capaç per agafar les larves que menja. El seu cant melodiós i allargat li serveix per defensar els seus territoris des de la tardor a la primavera. A l'estiu no canta. A l'hivern, la parella defensa cada un la seva part del territori. El seu règim alimentari està integrat sobretot per invertebrats que viuen per terra com insectes, en particular els coleòpters, caragols, aranyes... De la tardor a la primavera consumeix baies i petits fruits. El seu període de nidificació va d'abril a agost, fent una o dues postes l'any amb cinc o sis ous per posta (d'un color blanc amb taques brunes), que incuba la femella durant 13 o 14 dies. La còpula es produeix a partir del desembre. Generalment la femella va a trobar el mascle en el seu territori. Fan el niu a forats d'arbres o de murs, tant a jardins com al bosc. Construeix un niu hemisfèric a base de molsa, herbes i fulles seques, fent un coixí amb plomes i pèls.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 

Segueix al teu correu


© Adrian Chafes Pastor

Sou lliures de compartir públicament estes imatges recordant reconèixer l'autor i no utilitzar-les amb finalitats comercials

adrianchafes@gmail.com

Gràcies per visitar i comentar

Segueix al teu Facebook




Segueix al teu Google+